Pesticidi u mlijeku doprinose Parkinsonovoj bolesti?

milk

Heptaklor epoksid – pesticid korišten do 1980, a nalazi se u mlijeku u to vrijeme – može biti povezan sa znakovima Parkinsonove bolesti u mozgu, navodi se u studiji objavljenoj u Neurology.

Malo je dostupnih podataka o zdravstvenim učincima na ljude od heptaklor epoksida, ali EPA navodi da životinjske studije ukazuju da je dugoročno izlaganje može utjecati na bubrege i jetru i uzrokovati tremor i konvulzije. U modelima štakora, to je uzrokovalo smanjenu plodnost i razvojne probleme.

Veza između mliječnih proizvoda i Parkinsonove bolesti

Prethodne studije su otkrili vezu između mliječnih proizvoda i Parkinsonove bolesti, ali ova studija usmjerena je isključivo na mlijeko i znakove Parkinsona u mozgu.

R. D. Abbott, PhD, iz Shiga University of Medical Science u Otsu,  Japan sa kolegama pratili su 449  čovjeka koji su bili upisani u the Honolulu-Asia Aging Study. .

Sudionici, koji su imali prosječnu dob od 54, bili su praćeni više od 30 godina dok nisu umrli.

Obdukcijom bi saznali jesu li izgubili moždane stanice u substantia nigra području mozga.

Taj gubitak je značajka Parkinsonova bolest i može početi desetljećima prije pojave simptoma.

Istraživači su također mjerili količinu ostatka heptaklor epoksida u 116 mozgova.

Kemikalija je pronađena u vrlo visokim vrijednostima u  mlijeka  1980. na Havajima, gdje je korištena u industriji ananasa radi ubijanja kukaca. Tada je uklonjena iz uporabe u SAD-u oko tog vremena. Također se može naći u bunarskoj vodi.

Heptaklor ostaci u mozgu i gubitak stanica

Ostaci heptaklor epoksida pronađeni su u 90% ljudi koji su pili najviše mlijeka, u usporedbi s 63% onih koji ne piju mlijeko.

Nepušači koji piju više od dvije šalice mlijeka dnevno imali su 40% manje moždanih stanica u tom području mozga od ljudi koji su pili manje od dvije šalice mlijeka dnevno.

Među onima koji su pušili neko vrijeme, nije bilo povezanost između unosa mlijeka i gubitka moždanih stanica, ovo podržava prethodne studije koje ukazuju da pušači imaju manji rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Ograničenja uključuje nedostatak dokaza da su sudionici uz mlijeko pili ograničeno heptaklor epoksid. Istraživanje ne pokazuje da su pesticidi ili mlijeko  uzrok bolesti; to samo pokazuje povezanost.

Primjedba: U Ayurvedi se kod Parkinsona preporučuje upotreba kravljeg mlijeka sa biljem za liječenje inače se isto smatra nezdravim.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s