Pijenje kave za duži život

Veća potrošnja kave bi moglo dovesti do dužeg života, u skladu sa dvije nove studije objavljene u ponedjeljak.

Nalazi su ponovo obnovili stoljetne razgovore o uticaju kave na zdravlje.
Jedna studija sa više od 520.000 ispitanih ljudi u 10 europskih zemalja, što je čini najvećom studijom do danas na kavu i mortalitet je otkrila da pijenje više kave moglo bi značajno smanjiti rizik od smrti.

Druga studija je više neobična, jer je usmjerena na ne-bijele populacije. Nakon istraživanja preko 185,000 Afro-Amerikanaca, Indijanci, Havajaca, japanski-Amerikanaca, Latinosa bijelaca, istraživači su otkrili da kava povećava dugovječnost između različitih rasa.

Ljudi koji su pili dvije do četiri šalice dnevno imali 18 posto manji rizik od smrti u usporedbi s ljudima koji nisu pili kafu, navodi se u studiji. Ovi nalazi su u skladu s ranijim istraživanjima koja su pogledala većina bijele populacije, rekao je Veronica Wendy Setiawan, profesor preventivne medicine na Keck School USC-a Medicinski fakultet, koji je vodio studiju o ne-bijelim populacijama.

“S obzirom na ove vrlo različite populacije, svi ovi ljudi imaju različite životne stilove. Oni imaju vrlo različita navike u ishrani i različitih su podložnosti – i mi i dalje pronalazimo slične obrasce “, rekao je Setiawan.

Nova studija pokazuje da postoji jača biološka mogućnost za vezu između kave i dugovječnosti i otkrili su da mortalitet je obrnuto proporcionalan potrošnji kave za bolesti srca, raka, respiratornih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i bolesti bubrega.
Studije o evropskim zemljama pokazuju obrnutu vezu između kave i bolesti jetre, samoubistva kod muškaraca, raka kod žena, probavnih bolesti i bolesti krvotoka. Oni koji su pili tri ili više šoljica dnevno, imaju manji rizik od svih uzroka smrti od onih koji uopšte ne piju kavu.

Obe studije su objavljeni u Annals of Internal Medicine.

“Pogledali smo nekoliko zemalja diljem Europe, gdje je način na koji stanovništvo pije kavu i priprema kave je sasvim različita”, rekao je Marc Gunter,  za epidemiologije raka i prevenciju na Imperial College školi za javno zdravlje u Velikoj Britaniji, koji je i koautor Evropske studije.

“Činjenica da smo vidjeli isti odnos u različitim zemljama je u neku ruku implikacija da je  nešto u kavi, a ne  nešto u načinu na koji kava se priprema ili načinu na koji se pije”, rekao je on.

Bioloških koristi – i upozorenja

Kava je složena mješavina sastojaka, od kojih su neki  otkriveni u laboratorijima i imaju biološke efekte, rekao je Gunter.

Istraživanja su pokazala da određene jedinjenja imaju neuroprotektivna i anti-upalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika za bolesti poput Parkinsonove bolesti.

U Evropskoj studiji, ljudi koji su pili kavu imaju niži nivo upala, zdraviji lipidni profil i bolju kontrolu glukoze u usporedbi s onima koji nisu. I dalje je nejasno zašto posebno spojevi pružaju zdravstvene beneficije, ali Gunter je rekao da su zainteresirani za daljnja istraživanja.

Obe studije odvojile su pušače od nepušača, jer pušenje je poznato da se smanjuje životni vijek i povezano je sa raznim bolestima. Međutim, oni su otkrili da kava ima inverzni efekat na smrtnost  pušača.

“Izgleda pušenje ne otupljuje efekte kave”, rekao je Gunter. “Nije važno da li pušimo ili ne. Tu je i dalje potencijalni pozitivan efekat kave na mortalitet. ”

Međutim, dr Alberto Ascherio, profesor epidemiologije i ishranu na Harvard TH Chan School of Public Health, rekao je ljudi treba da budu oprezni ovog nalaza.

“Čak i ako je to bila na neki način istina, to nema smisla, jer mi pušenjem, možemo povećati smrtnost nekoliko puta. Onda, ako smanjite je za 10% pijenjem kave, ostavite to “, rekao je Ascherio, koji nije bio uključen u studiju.

“Mislim da je to opasan prijedlog, jer ukazuje na to da pušač može poništiti efekte pušenja pijući kavu, koja je na granici ludila.”

Studija  koja je obavljena  za kavu i mortalitet, razumno je dokumentovala da pijenje kave  umanjuje rizik od smrti.

Sa svim ovim zapažanjima iz prethodnih studija, međutim, teško je isključiti mogućnost da oni koji piju kavu su zdraviji za početak, rekao je Gunter.

Ljudi koji izbjegavaju kavu, posebno u mjestima kao što su SAD i Evropa, gdje je vrlo često piju ta pića, možda to čine jer imaju zdravstvenih problema. Njihova viša stopa smrtnosti može biti rezultat da su manje zdravi za početak.

“Mislim da je čvrst zaključak je da ako kavu pijete, nastavite da pijete kavu i budite sretan”, rekao je Ascherio. A ako ne? “Mislim da možete ići  piti čaj ili vodu bez problema.”

U međuvremenu, Gunter i Setiawan stoje čvrsto iza uvjerenja za kavu kao zdravstvenu korist.

“Poruka bi bila da pijući nekoliko šoljica kave dnevno ne radite ništa loše, i zapravo, moglo bi se reći da radite nešto dobro”, rekao je on.

“Umjereno konzumiranje kave možete ugraditi u zdravu ishranu i način života”, rekao je Setiawan. “Ova studija i prethodne studije ukazuju da  za većinu ljudi, nema dugoročne štete od pijenja kave.”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s