Veza između pesticida, mirisa i Parkinsonove

The National Institutes of Health (NIH) odobrila je Michigan State University  naučniku $ 5 miliona za proučavanje moguću vezu između pesticida, smanjenog  osjećaj mirisa, i ranih simptomia bolesti kao što je Parkinsonova  među starijim poljoprivrednicima.

Istražitelj je Honglei Chen , MD, PhD, profesor epidemiologije čije istraživanje se fokusira na neurodegenerativnih poremećaja. Njegov primarni naučni interesi uključuju faktore rizika okoliša i genetski za Parkinsonovu bolest.

“Naša borba protiv Alchajmerove i Parkinsonove može ovisiti o ranoj identifikaciji bolesti i intervencija, i loše čulo mirisa [njuh] je identifikovan kao rano upozorenje za ove bolesti”, rekao je u saopštenju za javnost .

“Ova donacija će nam omogućiti da povežem identifikacijom faktora koji doprinose lošem  čulu mirisa kod starijih osoba, i evaluaciju kako to senzorni deficit može napredovati u ranim fazama neurodegenerativnih bolesti”, rekao je Chen.

Rana analiza, objavljena u časopisu  Environmental Health Perspectives ,  otkrila je  vezu između visoke izloženosti pesticidima i oštećenja čula mirisa.

Tim je proučavao više od 11.200 poljoprivrednika, od kojih je 16% doživjelo visoku izloženost pesticidma u periodu od 20 godina. Na kraju studije, učesnici su pitali da li su pretrpjeli djelomičan do potpunog gubitka čula mirisa. Oni koji su bili izloženi visokim nivoima pesticida su sa 50% većom šansom da imaju loš osjećaj mirisa. Ono što je važno, promptno pranje sapunom i vodom nakon velike količine pesticida, na primjer, moglo bi smanjiti taj rizik.

A studija objavljena u decembru prošle godine u Journal of Neurology predložio da je poremećaj čula mirisa i ukusa može podići pojedinca rizik od razvoja Parkinsonove bolesti 2,5 puta. Trenutno, Parkinsonova se dijagnosticira uglavnom kroz procjenu motornih simptoma i njihove težine. Međutim, ne-motornih simptoma stekli pažnju zbog svoje potencijale za predviđanje Parkinsonove vezi motornih simptoma .

Chen i njegov tim će koristiti grant za mjerenje sposobnost da miriše među približno 2.200 poljoprivrednika. Nakon metodom ogrebotine i-sniff pokušati identifikovati desetak zajednički mirisa – dima, limuna i cimeta, na primjer – oko 450 poljoprivrednika će biti posjećeni od istraživača koji će testirati kognitivne funkcije i motorne simptome poljoprivrednika.

Istraživači koriste sredstva iz studije Poljoprivredne zdravlja (AHS) i njegove NIH naučnici, uz pomoć  istraživača na  Duke University , na University of Chicago i State University Penn .

A saradnja u Nacionalni institut za zdravstvenu ekologiju Sciences (NIEHS), u Nacionalni institut za rak (NCI), je Agencija za zaštitu okoliša (EPA) i Nacionalni institut za bezbednost i zdravlje (NIOSH), AHS je potencijalni istraga licenciranih pesticida aplikatore iz Sjeverne Karoline i Iowa koji su regrutovani za studiju 1993-1997.

Do 2014. godine, nakon runde upitnika, telefonskih razgovora, i prikupljanja  buccal ćelija DNK uzoraka, praćenje toka da se vidi šta, ako ih ima, bolesti razvijene među studijama subjekata.

Osim toga, istraživači godišnje povezuju studijske grupe na registrima od raka i vitalne zapise za praćenje incidencije i smrtnosti od raka.

AHS Smatra se da je ovo najveća svjetski studija poljoprivrednika i njihovih porodica.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s