Mangan i Parkinsonova: Mehanizam djelovanja

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Science signalizacije , detaljno opisuje mehanizam kroz koji izloženost mangana može izazvati protein misfolding u mozgu – što može, zauzvrat, dovesti do Parkinson simptoma. Nalazi mogu omogućiti raniju dijagnozu neurološkog stanja.

Mangan je neophodan nutrijent prisutan u “mahunarkama, ananasu, orašastim plodovima, čaju i žitaricama kao i u vodi.”

U ljudskom tijelu, mangan pomaže u regulaciji šećera u krvi, kostima i imunitetu.

Međutim, izlaganjem visokom nivou mangana može izazvati neurološke simptome poput Parkinsonove.

Mangan se nakuplja u području bazalnih ganglija u mozgu.

Istraživači su znali za vezu između mangana i Parkinsonove decenijama, ali nova istraživanja pomaže da se rasvijetle mehanizmi djelovanja.

Anumantha Kanthasamy, Linda Lloyd Endowed predsjedavajući Neurotoksikologija na Univerzitetu Iowa u Ames, vodili su novo istraživanje.

Mangan pomaže prenijeti neispravan protein

Parkinsonova bolest se odlikuje grudvama koje formiraju pogrešno presavijene alfa-sinuklein proteine . Ovi proteinski agregati su toksični za neurone.

Kanthasamy i kolege iz istražiti kako ove misfolding proteini mogu komunicirati sa manganom i aktivirati progresiju Parkinsonove bolesti.

Da bi to učinili, oni proučili podatke dobijene iz miševa i uzoraka krvi prikupljene od osam varioca. Kao grupa, zavarivači imaju veći rizik zbog dugotrajnog izlaganja manganu. Istraživanje je izvršeno nad kontrolnom grupom od 10 ljudi.

Analize su otkrile da varioci koji su izlagani manganu imaju veći nivo pogrešno presavijenog alfa-sinukleina, što ih stavlja u veći rizik od Parkinsonove bolesti.

Dodatni stanični testovi su pokazali da pogrešno presavijeni alfa-sinuklein se izlučuje kroz male vezikule koje se zovu exosomes u ekstracelularnom prostoru. Drugim riječima, vezikule omogućavaju proteinma da putuju iz ćelije do ćelije i dalje šire pogrešno presavijene proteine.

Naučnici su izolovani exosomes alfa-sinuklein sadržaj iz ćelija alfa-sinuklein koje su bili izlagani manganu i isporučili ih na područje mozga kod miševa koje se zove corpus striatum . Ovo je izazvalo simptome Parkinsonove u miševa.

Mangan se čini da ubrzava “prijenos od ćelije do ćelije” alfa-sinukleina, što je dovelo do neurotoksičnosti. Kanthasamy i kolege objašnjavaju:

“Zajedno, ovi rezultati ukazuju na to da [mangan] izloženosti promovira [alfa-sinuklein] lučenje u exosomal vezikulama, koja naknadno priziva proinflamatorne i neurodegenerativne odgovore u oba modela u stanicama životinja.”

“Mi smo identifikovali mogući mehanizam koji uključuje exosome posredovanje, od ćelije do ćelije prenos [alfa-sinuklein] tijekom izlaganja neurotoxicantima životne sredine”, pišu autori.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s