Kravlje mlijeko – otrov ili lijek?

fc56a16f10d0da44bbf9371888f2d136_header

Čovječanstvo konzumira kravlje mlijeko i mliječne proizvode već tisućama godina.

Međutim u zadnje vrijeme sve češće čujemo da se kravlje mlijeko ne probavlja, da kefir nije zdrav i da je maslac glavni krivac za povećani kolesterol!

Mnoge drevne tradicije svijeta potvrđuju da kravlji proizvodi imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje čovjeka.

Prema ayurvedi, ljekovita svojstva kravljeg mlijeka daleko premašuju svojstva mlijeka drugih životinja – koze, bivola itd.

Nažalost, mišljenje modernih znanstvenika u vezi kravljeg mlijeka razlikuju se od gledišta Veda.

Uzimajući u obzir samo kemijski sastav mlijeka, moderna znanost došla je do mnogih pogrješnih zaključaka.

Naprimjer, smatra se da je kozje mlijeko mnogo zdravije od kravljeg.

Osim toga, tijekom zadnjih dvadeset godina ojačali su tendencije potpunog odbacivanja kravljeg mlijeka i drugih mliječnih proizvoda. Smatra se da mliječni proizvodi nisu dobri za zdravlje čovjeka.

Ali je pola ayurveskih lijekova napravljeno od mliječnih proizvoda!

Brojne ayurvedske klinike u cijelom svijetu uspješno lijeće stotine i tisuće pacijenata koristeći mliječne proizvode.

Ako njima spomenete da je kravlje mlijeko štetno, shvatit će to kao šalu.

Zašto moderna nauka ne može shvatiti tajnu ljekovitosti kravljeg mlijeka? Zašto su tisuće znanstvenika stali na krivi put?

To je postalo moguće zbog toga da je moderna civilizacija izgubila znanje o suptilnom (energetskom) tijelu čovjeka. J

er kravlje mlijeko upravo njeguje i hrani naše suptilno, a ne fizičko tijelo.

Djelovanje kravljeg mlijeka na suptilno tijelo čovjeka

Vedska znanost je još prije pet tisuća godina detaljno objasnila postojanje suptilnog tijela čovjeka, koje je odgovorno za sve psihičke funkcije organizma.

O suptilnom tijelu govore ne samo Vede, nego i mnoge druge drevne tradicije i iscjelitelji.

Suptilno tijelo se sastoji od…

  • prane (životne energije)
  • uma
  • inteligencije
  • lažnog ega
  • duše

Mlijeko najprije, blagotvorno utječe na inteligenciju čovjeka. Ako prije odlaska na spavanje čovjek pije 150 ml toplog kravljeg mlijeka, ono će postepeno pročistiti i osnažiti njegov razum.

Naravno da kravlje mlijeko nije jedini način, na koji se može ojačati razum – ali inteligentan čovjek nikada neće odbiti nešto, što mu može pomoći.

„Postoji toliko školovanih ljudi, i nitko od njih ne zna o takvim rijetkim svojstvima kravljeg mlijeka! Možda onda možemo i bez njega?„

Um i inteligencija nisu jedno te isto.  Ayurveda kaže da je školovanost samo obilježje jakog uma, a ne razuma.

Postoje nerazumni ljudi koji su dobro obrazovani.

Takav čovjek puno razmišlja, dokazuje i gradi svemoguće teorije i hipoteze. On mnogo govori, ali nema dovoljno snage niti želje da ispravi vlastite nedostatke. Njegov je um jak, ali njegov razum – slab.

Inteligencija, ili razum, manifestira se na drugačiji način. Razuman čovjek razmišlja o tome kako da  poboljša kvalitetu svog života.

Njegova gledišta su osnovana na pravom znanju, a ne na teorijama. On traži pravo znanje i prije ili kasnije ga pronalazi. Takav čovjek traga za istinom i savršenstvom, što mu donosi sreću.

Najveći znak jakog razuma je težnja savršenstvu, odlučnost, vjera i koncentracija na bitne stvari.

Kod dugotrajnog konzumiranja kravljeg mlijeka čovjek će primijetiti kako se sve ove kvalitete manifestiraju u njegovom karakteru.

Kravlje mlijeko i zdravlje

Povezanost kravljeg mlijeka sa zdravljem čovjeka je vrlo jednostavna. Razum je vladar našeg organizma. Redovito konzumiranje mlijeka osnažuje razum. Kada razum postaje snažan, naš organizam staje na put samo-iscjeljenja i prevladava kako fizičke, tako i psihičke probleme.

Ayurveda tvrdi da kravlje mlijeko može izliječiti cijeli niz bolesti, povećati dugovječnost, poboljšati pamćenje itd.

„Ali, nisu se svi koji su pili kravlje mlijeko izliječili! Nekima je čak i naškodilo. Zašto?“ – pitate se.

Rješenje je ove zagonetke u vremenu konzumiranja mlijeka. Prema ayurvedi, odrasli čovjek može piti kravlje mlijeko samo kasno navečer ili rano ujutro, u tamno doba dana. Ako se mlijeko popije u bilo koje drugo doba dana, smetat će probavi, čak može i naškoditi zdravlju. Ljekovita svojstva mlijeka se manifestiraju samo ako ga pijete u tamno doba dana.

„Kako je to čudno  i misteriozno,“ – pomislit ćete. Ali ayurveda sve objašnjava.

Većina hrane u našem organizmu se probavlja uz pomoć suptilne vatrene energije Sunca, koja se zove teđas. Snaga naše probave ovisi o položaju Sunca na horizontu. Upravo zbog toga preko noći obično ne osjećamo glad. Ali kada je Sunce u zenitu jako smo gladni. Nije to slučajno, da upravo u ovo doba dana radnici imaju gablec.  Naša probava radi najbolje ako ručamo u 12 sati, kada je Sunce u zenitu.

Teđas odgovara za životnu aktivnost čovjeka. Čovjek, koji ima puno tejasa, tokom dana može mnogo i usredotočeno raditi. Ali ne crpimo snagu samo iz energije Sunca.

U tamno doba dana popunjavamo zalihe energije u tijelu, koristeći ođas – energiju Mjeseca. Uz pomoć suptilne vatrene energije mjeseca – ođasa – tijelo obnavlja svoje zalihe psihičke i fizičke energije.

Kako povećati ođas? Upravo kravlje mlijeko ima svojstvo da maksimalno povećava ođas čovjeka. Ne samo to – mlijeko usmjerava energiju ođasa direktno u fina tkiva razuma, gdje ju akumulira. Zanimljivo je da više ne postoji niti jedna namirnica, koja ima takva jedinstvena svojstva.

Upravo zbog toga u prijašnja vremena tisuće  jogija i svetaca, koji su se bavili duhovnom praksom, za svoje hranjenje su izabrali samo kravlje mlijeko. Na takav način mlijeko je pomagalo ljudima da dostignu savršenstvo.

Nije bez veze da se u Vedskoj kulturi kravlje mlijeko smatra najboljom hranom, koja postoji na Zemlji.

 

Je li kravlje mlijeko teško za probavu?

Ayurveda, kao što i moderna znanost, zna da se mlijeko teško probavlja. Ali u tome (koliko ne bi to zvučalo čudno) je prednost kravljeg mlijeka.

Mlijeko koje ste popili navečer ne probavlja se brzo, nego stoji u probavnom traktu skoro cijelu noć. Prema ayurvedi to je prednost mlijeka, a ne njegov nedostatak. Mlijeko koje je ostalo u probavnom traktu, hrani fina tkiva mozga čovjeka.

Ako čovjek pravilno uzima kravlje mlijeko, njegov um se smiruje i san postaje dubok i miran. Dok spavamo, mlijeko djeluje na fina tkiva mozga i uspostavlja ravnotežu između uma i inteligencije.

Čovjeka koji se liječi kravljim mlijekom, prestaju mučiti loši snovi, on počinje osjećati mir, vjeru i sreću. Sve je to moguće naravno, ako čovjek ima pravilan raspored dana – ide u krevet kada je vrijeme za spavanje, i budi se kada je vrijeme za buđenje.

1. Kod redovitog konzumiranja kravljeg mlijeka i pravilnog rasporeda dana, nakon određenog vremena u čovjeku počinje se manifestirati optimizam. Postepeno se pojavljuje sposobnost spokojno reagirati na životne probleme.

2. Nakon toga u čovjeku počinje rasti vjera u njegove sposobnosti i intuicija, koja će mu savjetovati, što je za njega dobro, a što je loše.

3. Čovjek počinje bolje djelovati u teškim situacijama – može lakše donijeti pravilnu odluku – i rješava se loših navika.
Na takav način, naizgled jednostavna metoda – konzumiranje mlijeka – može znatno pomoći na putu prema sretnijem i boljem životu.

 

Kako pravilno uzimati kravlje mlijeko
Kravlje mlijeko treba pravilno konzumirati.

Ayurveda preporučuje da pijete toplo i zaslađeno kravlje mlijeko navečer, od prilike sat vremena prije spavanja. Najbolje vrijeme za konzumiranje mlijeka je između 19 i 20 sati. Nakon toga ne trebate ništa jesti.

Prije konzumiranja, mlijeko je potrebno prokuhati – zbog toga ono neće izgubiti svoja ljekovita svojstva. U mlijeko možete dodati začine – anis, kurkumu i kardamom. Ako imate nesanicu, u mlijeko se može dodati klinčić i valerijana.  Mlijeko služi kao katalizator i povećava ljekovito djelovanje začina, koje u njega dodajete.

Mlijeko treba biti malo zaslađeno (može se koristiti šećer ili med) i pije se dok je još jako toplo.

Mlijeko možete popiti i rano ujutro (do 7 sati). Po želji u jutarnje mlijeko možete dodati anis, kardamom, cimet, šafran i med ili šećer.

Liječenje sa mlijekom započnite sa pola šalice dnevno. Postepeno možete povećati tu količinu do 200 – 250 ml. Najbolje je piti domače kravlje mlijeko.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s