Mlijeko i veći rizik za Parkinsinovu

Potrošnja više od 40 mililitara mlijeka dnevno je povezana s povećanim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti. Ipak, unos jogurta ili kiselog mlijeka ne predstavlja rizik, rezultat je velike švedske studije.

Studija Potrošnja mlijeka, jogurta i kiselog mlijeko i rizik od Parkinsonove bolesti, će predstaviti dr Erika Olsson vanredni profesor na Uppsala University , tokom 14. Međunarodne konferencije o Alchajmerovoj i Parkinsonovoj bolesti i srodnim neurološkim poremećajima, 26-31 marta, u Lisabonu, Portugal.

Mliječni proizvodi su široko konzumirani širom svijeta i mogli bi imati važan doprinos za razvoj ljudskih bolesti.

Prethodne studije su pokazale da konzumiranje mliječnih proizvoda može biti povezano sa povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti, posebno kod muškaraca.

U novije vrijeme, studija je pokazala da ukupan unos mlijeka nije bila povezana sa značajnim rizikom od Parkinsonove bolesti. Međutim, dnevna potrošnja nemasnog ili obranog mlijeka umjesto punomasnog mlijeka povezana je sa 39% većom šansom za Parkinsonoveu bolest.

Kako bi se dodatno istražiti ovaj problem, švedski istraživači su napisali komentar o učestalosti Parkinsonove bolesti kod 81.889 odraslih tokom prosječnog perioda praćenja od 13,9 godina. Niko od učesnika nije imao Parkinsonovu bolest, kada je studija počela 1997. godine, a svi su odgovorili na upitnik o režimu ishrani i učestalosti unosa hrane.

Ukupno 1.251 slučajeva Parkinsonove bolesti prijavljeno je u toj populaciji.

Analiza ishrane kod ove populacije je pokazala da ljudi koji su konzumirali 40 mililitara ili više mlijeka dnevno je imala povećan rizik od Parkinsonove bolesti.

Konkretno, pojedinci koji su pili 40-159 ml na dan mlijeka su imali 30% veći rizik za razvoj Parkinsonove bolesti, u odnosu na osobe koji su imali manji dnevni unos mlijeka (manje od 40 ml dnevno). Rizik je povećana slično kod ljudi koji konzumiraju čak i veće količine mlijeka, za 25%, 33%, a 33% veći rizik za 160-200 ml, 201-400 ml, odnosno više od 400 ml dnevno mlijeka.

Nasuprot tome, istraživači nisu pronašli značajnu povezanost između unosa jogurta ili kiselog mlijeka i dugoročni rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Ove procjene rizika se nisu promijenile kada je tim analizirao podatke prema polu učesnika, bez razlika između muškaraca i žena.

“Nalazi iz ove studije pokazuju da konzumacija mlijeka, ali ne i prerađevina od mlijeka i jogurt, povezana su s povećanim rizikom od Parkinsonove bolesti”, zaključio je istraživač.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s