Kašnjenja u Tretmanu Parkinsonove zbog straha od nus pojava ozbiljan problem, neurolog reče

Strah od mogućih neželjenih efekata Parkinsonove bolesti kod tretmana, pod nazivom “levodopa fobija”, može izazvati pacijente i njihove doktore da odlože upotrebu ovih terapija, kaže neurolog.

Međutim, dokazi ukazuju na to da i pokretanje odgovarajućih levodopa terapije rano je sigurno, posebno za pacijente s povećanim funkcionalne nesposobnosti, navodi se u predavanje Joseph Janković, MD, profesor neurologije na  Baylor College of Medicine , koji je predstavljen od strane Parkinson Voice Project (PVP.)

Jankovićevo predavanje, “Novi i novi Tretmani Parkinsonove bolesti”,  predstavljen je pacijentima i starateljima preko Skype kao dio PVP-a  Parkinsonove serije predavanja . video prezentacije  je dostupna na internetu.

Bolest-modifikujuće terapije

Nema terapije  koje usporavaju ili sprečavaju progresiju Parkinsonove bolesti, iako je nekoliko u kliničkim ispitivanjima. A Faza 3 suđenje ( NCT00256204 ), pod nazivom ADAGIO, završena 2011. godine, predložio je da  rani Azilect  (rasagilinom) tretman je mogao odgoditi progresiju bolesti. Međutim, u istraživanje je bilo uključeno dvije doze, 1 mg i 2 mg, i dok koristi bile istinite za najnižom dozom, nisu izdržali sa većom dozom. Jer te dvije doze su povezane sa različitim ishodima, rezultate je potrebno pažljivo tumačiti, a  (FDA)  nije odobrio  Azilect kao terapiju za bolest-modifikaciju. 

Istraživači istražuju nekoliko tretmana sa potencijalom za modifikaciju bolesti, uključujući i inozin (koji podiže nivo urata), i izradipin (inhibitor kalcijevih kanala inhibitor). Oba su u fazi 3 studije ( NCT02642393 i NCT02168842 ).

Međutim, Janković je rekao,  “najvažnija strategija u razvoju” za smanjuje alfa-sinuklein, proteina koji ne radi ispravno i nakuplja se u mozgu pacijenata, što dovodi do smrti neurona.

Janković i njegove kolege  prošle godine objavili su studiju na osnovu faze 2 ( NCT03100149 ) antitela – prasinezumab ( PRX002 / RG7935 ) – koji je dizajniran za brisanje alfa-sinuklein proteina. 80-pacijent, rastuće doze studije su pokazali da je tretman bio siguran, i smanjen je koncentracija alfa-sinuklein u krvi tokom 52 nedelja, bez ozbiljnih nuspojava prijavljenih. Studija je podržao nastavak suđenja Faza 2.

Slična antitijela trenutno testira  Biogen  BIIB054 ( NCT03318523 ), AstraZeneca MEDI1341 ( NCT03272165 ) – i trenutno  – i AbbVie ABBV-951 ( NCT03781167 ), koji  još ne upisuje učesnike.

Rano simptomatska terapija

Kada pacijenti prvo počnu da iskuse simptome koji su  dovoljno teški da zahtijeva liječenje, oni i njihovi doktori mogu nerado početi sa levodopom ili levodopa-karbidopa – najčešće se koristi tretman za simptome Parkinsonove – u strahu da će se razviti motor komplikacije kao što je diskinezija .

Neki pacijenti mogu se okrenuti ka prirodnim dodatcima, kao što su ekstrakt BACOPA ili Mucuna Pruriens. Janković “snažno obeshrabruje” korištenje ovih proizvoda iz “mnogo, mnogo razloga”, glavni među njima da su neki suplementi sadržavali levodopu u nekonzistentnim dozama.

Alternativa za pacijente i neurologe koji su zabrinuti sa pokretanjem levodopom prerano su agonista dopamina, kao što su mirapex ( pramipexole ), Requip (ropinirol), Dostinex (Cabergoline), i Permax  (pergolid). Umjesto da pomogne mozak da proizvede više dopamina koji nedostaje, ovi tretmani direktno stimuliraju receptore na koje bi dopamin normalno djeluje.

A 2009 studija , što je u odnosu pramipexole s levodopom kod pacijenata koji još nisu bili tretirani s levodopom, otkrili da je 50% onih koji su na pramipexole iskusne diskinezija, u odnosu na 68,4% pacijenata levodope.

“Nema sumnje da bi odlaganje levodopa terapija pomoću agonista dopamina rano može odgoditi početak levodope u vezi motornih komplikacija”, rekao je Janković.

Iako levodopa ima potencijal za neželjene efekte  in vitro (ili u laboratoriji), Janković je rekao da nema dokaza da je ova prevodi pacijentima. Stoga, odlaganje korištenje terapije, posebno za pacijente s povećanim funkcionalnim nesposobnostima, ne podržavaju trenutno dostupni naučni podatci, rekao je on.

Međutim, on smatra da zbog toga što svaki pacijent je različit, tajming, izbor i doziranje terapije mora biti individualizirana prema potrebama svakog pojedinog pacijenta.

U nastajanju i eksperimentalne terapije

Gotovo svi pacijenti sa teškom Parkinsonovom koji uzimaju levodopu ili levodopa-karbidopa, tokom vremena, iskuse motorna kolebanja i diskinezije. Prema tome, mnoge terapije u razvoju su dizajnirane kako bi tretman bio efikasniji i smanjio nuspojave.

Postoje tri terapije gdje se radi na tome da proširi efikasnost levodope održavanjem povećane koncentracije dopamina u mozgu. Xadago  ( safinamide ) inhibira monoaminooksidaze, enzim koji normalno razgrađuje dopamin. Opicapone radi sprečavajući drugi enzim, katehol-O-metiltransferaze (COMT), od razbijanja dopamina. Gocovri (amandine) sprečava ćelije iz recikliranja dopamina.

Nekoliko novih formulacija levodope imaju za cilj da produže efekte jedne doze, ili djeluju gotovo odmah kod pomoći pacijentima da se oporave od “off” epizoda između doza.  

Rytary , kapsule koje se mogu uzimati oralno, sadrži kapljice karbidopa-levodopa da raspusti i otpustiti medikament u različitim vremenima. S obzirom da je liječenje treba uzeti više od jednom dnevno, pacijenti završe sa konzumiranjem veće doze levodope nego što bi inače. Ali su efekti počeli ranije i traju duže od uobičajene formulacije karbidopa-levodope.

Istraživači su eksperimentirali s administriranje tretman neprekidno 24 sata pomoću crijevnog gela, koji se hirurški ugrađuje u tankom crijevu i programiran je da dosljedno upravlja tretmanom u odgovarajućoj dozi.

Ali  ova operacija “ne može se uzeti olako”, rekao je Janković. Dok su pacijenti  povećali svoj “on” i bez diskinezija (na 4.11 sati za one koji su koristili crijevni gel u usporedbi sa 2,24 sati za one koji su koristili oralno levodopu), skoro svih 66 pacijenata u  2014 studiji  iskusili su gastrointestinalne neželjene efekte kao rezultat umetanja uređaja.

Janković je opisao “harmonika” pilula koja se trenutno testira u fazi 3  suđenja ( NCT02605434 ). Pilula, razvijena od strane Intec Pharma, je višeslojni film koji se odvija u želucu i ostaje tamo 12 sati, oslobađajući kombinacija levodope i karbidopa.

Umesto da produžava život dozi levodope, neke kompanije razvijaju “terapije za spasavanje” koji se mogu uzeti u “off” razdoblju, ili kada je liječenje  off. Ove terapije stupaju na snagu gotovo odmah, i pomaže pacijentu  do njihove sledeće planirane doze levodope. Nekoliko  suđenja – su sa agonistima dopamina i ubrizgavanjrem pod kožu.

Ostale kompanije razvijaju tretmane i nadaju se da će biti isporučen kroz manje invazivnim metodama, kao što je ispod jezika, u slučaju  APL-130277 , ili  udisanjem, kao  Inbrija, levodopa praha odobren u decembar 2018.

Hirurške terapije dobijaju više pažnje, uz testiranje naučno fokusiran ultrazvuk, koji je odobren od strane FDA je na kraju 2018. godine, dostupan je u vrlo nekoliko centara, i košta više od 4 miliona $.

Takođe, tokom 2018. godine, istraživači su sproveli pilot studiju  od pet pacijenata ukazuje na to da stimulacija kičmene moždine može biti u mogućnosti da pomogne pacijentima kod poboljšanja hoda.

Janković kaže da je prerano da smisleno razgovarati o nekoliko drugih eksperimentalnih terapija, kao što je gen terapija ili tretan matičnih ćelija. “Pitaj me za 10 godina”, rekao je on.

Različiti agensi su pod istragom za liječenje ne-motornih simptoma, uključujući Exelon (rivastigmin) i memantin (prodaje se pod brendom Namenda, između ostalog) za kognitivno oštećenje, paroksetin i venlafaksin depresije, i Sep-363856 za psihoze. Nuplazid (pimavanserin)  je jedina terapija trenutno odobren od strane FDA za liječenje halucinacije i zablude u vezi sa psihozom Parkinsonove bolesti.

Uz sve terapije na tržištu, Janković je rekao da “ne može dovoljno naglasiti važnost fizioterapije,” i vježbe visokog intenziteta -“Nešto što te zaista čini da se napušiš”

Zaključak al’ moj!

Ovim tekstom je sve rečeno o tome dokle je stigla medicinska nauka u traženju lijeka, s obzirom na uložena sredstva nidokle. Samo neko veliko iznenađenje može da se desi koje ne možemo danas raspoznati da i dođe do napredka.

Ako se nešto i pojavi onda su u pitanju milioni koji će trebati uplatiti za neizvjesno liječenje kao ovih 4 miliona $ što je zaista sitnica za većinu stanovništva.

Ovde bi trebalo polemisati sa nekim ocijenama recimo Mucuna Pruriens i Bacopa, koristim i jedno i drugo 5 godina i imam dobra iskustva.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s