Joga može smanjiti anksioznost i depresiju

Joga fokusirana na sabranost – mentalna vježba fokusira na prihvatanje sebe u sadašnjosti – mogla bi smanjiti anksioznost i depresiju , kao i motorička oštećenja kod osoba sa blagom do umjerenom Parkinsonovom bolesti , kaže studija.

Studija, ” Efekti sabranosti Yoga vs istezanja i otpornost Trainiang vežbe na anksioznosti i depresije za osobe s Parkinsonovom bolesti randomizirana klinička ispitivanja “, objavljeno je u časopisu  JAMA Neurology .

Čak polovina pacijenata Parkinsonove doživljavaju anksioznost i / ili depresije , ali ti psihološki efekti često previđaju se od strane istraživača.

Prethodna istraživanja su pokazala da vježbanje može pružiti zdravstvene beneficije za osobe s Parkinsonovom. Slično tome, um-tijelo vježbe – joga, ples, tai chi, itd – su pokazali da imaju korist za fizičko zdravlje. Ove vježbe također često uključuju mentalnu ili duhovnu komponentu, tako da one mogu imati pozitivan utjecaj na psihičko zdravlje pacijenata.

Za proučavanje toga, istraživači su regrutirali ljude sa blagom do umjerenom Parkinsonovom bolesti u nekoliko centara u Hong Konga. Svi pacijenti su bili u stanju da stoje i hodaju bez pomoći; oni koji se leče od psihijatrijskih poremećaja (npr pacijenata koji uzimaju antidepresive) su isključeni.

Pacijenti su bili podijeljeni u dvije grupe: 71 učestvovao u programu sabranost joge prilagođen za osobe s Parkinsonovom; i 68 učestvovali u režimu na istezanje i trening otpora vežbanja. Obje grupe, koje su bile slične u smislu demografske karakteristike i početni kliničke karakteristike, sastao se jednom tjedno za osam tjedana.

Učesnici u obje grupe su pokazali ista poboljšanja motornih funkcija tokom studija.

Pacijenti koji su učestvovali u sabranost joge, pored fizičkog poboljšanja, pokazali su značajno smanjenje simptoma anksioznosti i depresije.

“Te prednosti su bile izvanredne jer su učesnici koji su dobili [yoga] intervencije prisustvovali [u prosjeku] od samo 6 sesija”, napisali su istraživači.

Oni koji su učestvovali u obuci otpora i istezanja nije bilo promjena u psihičkim simptomma.

“Ovi rezultati ukazuju na to da sabranost joga je efikasan terapijska opcija za pacijente sa PD [Parkinsonove bolesti] za upravljanje stresom i simptomima”, objavili su znanstvenici, dodajući da je “s obzirom da PD nije samo fizički ograničavajući stanje, ali i psihološki stresni život događaj, zdravstveni radnici treba da usvoje holistički pristup u PD rehabilitaciji. “

One Comment Add yours

  1. mimo8657 kaže:

    Potpuno tačno. Ali nije samo joga što trebamo. Početak je fizička kondicija i traženje drugčijeg životnog puta. Previše se polaže na lekove in kad nisu dovoljni možganska stimulacija ali pumpica.Takvo raziskavo bi trebali izvoditi na lokalni ravni i onda bi puno lakse tražili put za sebe. Meni su sada postavili diagnozu MSA Parkinson + ljekovi nemaju veči značaj. Obično su bolesnici posle 4 godine u kolicama. A ja još uvjek funkcionišem. Slabije ali nekako ide. Najviše mi pomže bioresonanca, fizioterapija i masaža. Taj nesiguran put bi bio puno lakši ako bi se skuplala dostignuča posameznika i obavestila ostale. Ja se ovdje kot nas trudim i imam neke manje uspehe lp Miro

    15. apr. 2019 19:35 je oseba Miro Ugrenović napisala:
    mirougrenovic posted: ” Joga fokusirana na sabranost – mentalna vježba fokusira na prihvatanje sebe u sadašnjosti – mogla bi smanjiti anksioznost i depresiju , kao i motorička oštećenja kod osoba sa blagom do umjerenom Parkinsonovom bolesti , kaže studija. Studija, ” Efek”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s