Aktivni oblik vitamina B12 poboljšao neurodegeneraciju

Aktivni oblik vitamina B12 može smanjiti efekte gubitka dopamina kod Parkinsonove bolesti uzrokovane genetskim mutacijama u genu LRRK2, pokazuje studija.

Ovaj nalaz znači da se ovaj oblik vitamina B12 može koristiti kao osnova za razvoj novih terapija za liječenje Parkinsonove bolesti.

Studija, Vitamin B12 modulira aktivnost kinaze LRRK2 Parkinsonove bolesti putem alosterne regulacije i donosi neuroprotekciju, objavljeno je u Cell Research.

Nekoliko studija je pokazalo da je prekomjerna aktivacija LRRK2 enzima, zbog genetskih mutacija u genu LRRK2, povezana s razvojem nasljednog oblika Parkinsonove bolesti. Međutim, sve veći broj dokaza ukazuje na to da ovaj enzim također može doprinijeti progresiji sporadičnih slučajeva Parkinsonove bolesti – uzrokovanih faktorima okoline.

Povećana aktivnost enzima LRRK2 doprinosi akumulaciji toksičnih vlakana alfa-sinukleina u neuronima koji stvaraju dopamin supstance nigre – region mozga koji je uključen u kontrolu dobrovoljnih pokreta, i jedan od najugroženijih kod Parkinsonove bolesti.

S obzirom na njegovu važnu ulogu, istraživači su se usredotočili na pronalaženje načina da spriječe aktivnost ovog enzima kao strategije za liječenje ovog neurodegenerativnog poremećaja.

Sada, međunarodni tim istraživača je otkrio da jedna prirodna varijanta vitamina B12, nazvana AdoCbl (5’-deoksiadenozilkobalamin), može efikasno regulisati aktivnost enzima LRRK2.AdoCbl je odobren od strane američke Uprave za hranu i lijekove.

Kada je testiran u eksperimentalnim modelima ćelijskih linija, tim je otkrio da AdoCbl može značajno smanjiti aktivnost enzima, čak i kada je genetski modifikovan da nosi G2019S mutaciju – najčešću varijantu LRRK2 povezanu sa Parkinsonovom.

Daljnja analiza potvrdila je da je AdoCbl imao sposobnost da se direktno veže za LRRK2, mijenjajući njegovu trodimenzionalnu strukturu i sprečavajući njegovu normalnu funkciju.To omogućava AdoCbl-u da radi kao jak inhibitor enzima.

‘AdoCbl predstavlja polaznu tačku za razvoj nove klase modulatora aktivnosti LRRK2 za toliko potreban tretman patoloških stanja povezanih s LRRK2 kao što je Parkinsonova bolest’, kažu istraživači.

Da bi istražio terapeutski potencijal AdoCbl-a, tim ga je kasnije administrirao u crve koji su nosili mutaciju G2019S. Eksperimenti su otkrili da bi tretman AdoCbl mogao spriječiti smrt živčanih stanica koje proizvode dopamin i spriječiti pojavu simptoma povezanih s neurodegeneracijom.

Dodatna analiza je također otkrila da AdoCbl može spriječiti neurotoksičnost i deficite dopamina u modelima mušica i miša koji nose različite LRRK2 mutacije povezane s Parkinsonovom bolešću.

Identifikacija vitamina B12 kao modulatora aktivnosti LRRK2 “predstavlja veliki korak naprijed, jer je neuroprotektivni vitamin u životinjskim modelima i ima mehanizam za razliku od trenutno postojećih inhibitora”, Iban Ubarretxena, direktor Biofisika Instituta i koautor studija, navodi se u saopštenju za štampu. Biofizika je zajednički istraživački centar Univerziteta u Baskiji (Univerzitet Baskije / Euskal Herriko Unibertsitatea.

[Ovaj aktivni oblik vitamina B12] mogao bi se koristiti kao osnova za razvoj novih terapija za borbu protiv nasljedne Parkinsonove bolesti povezane s patogenim varijantama enzima LRRK2', dodao je on.

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s