Chrysin

Chrysin, kemikalija koja se obično nalazi u biljkama, može olakšati bihevioralne, kognitivne i neurokemijske promjene u Parkinsonovoj bolesti, prema studiji s mišem.

Studija ‘Chrysin štiti od ponašanja, kognitivnih i neurokemijskih promjena u 6-hidroksidopaminskom modelu Parkinsonove bolesti’, objavljeno je u časopisu Neuroscience Letters.Istraživanja su potvrdila uključenost neuroinflamacije i oksidativnog stresa u razvoj Parkinsonove bolesti.

Oksidativni stres je neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti stanica da ih detoksificiraju, što rezultira oštećenjem stanica kao posljedica visoke razine molekula oksidanata.

Oba molekularna fenomena uključena su u degeneraciju neurona koji proizvode dopamin – vrstu živčane stanice koja se gubi u Parkinsonovoj bolesti.

Chrysin je prirodni flavon koji se obično nalazi u voću i povrću.Dokazi ukazuju da biljna kemikalija ima anti-alergijska, protu-karcinomska, protuupalna i antioksidativna svojstva.

Chrysin se nalazi u Pasiflori, kamilici, šumskom medu, naročito u propolisu i nekim gljivama.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s