Kava smanjuje podrhtavanje kod muškaraca sa Parkinsonovom

Pijenje kave može smanjiti drhtanje kod pacijenata oboljelih od Parkinsonove bolesti, ali samo među muškarcima, sugeriše nedavna studija.

Studija, „Uticaji konzumacije kave o spolnoj zavisnosti od novo dijagnosticirane Parkinsonove bolesti“, nedavno je objavljena u časopisu BMC Neurology.

Postoje dokazi da pijenje kave smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, ali efekt kave na motoričke simptome kod ljudi kojima je već dijagnosticirana Parkinsonova bolest manje je jasan.

U ovoj studiji, istraživači su regrutirali Parkinsonove pacijente (137 žena, 147 muškaraca) i podijelili ih u dvije grupe: pijući kave (204 osobe), koji su uključivali svakoga tko pije kavu redovito ili je navikao, čak i ako više to ne radi, i one koji ne piju kavu (80 ljudi) koji nikada nisu redovno pili kavu.

U odnosu na one koji nisu pili kavu, oni koji su pili kavu bili su nesrazmjerno mlađi, muškarci, bolje obrazovani i bili su mlađi kod pojave simptoma. Pijači kave imali su manje motoričko oštećenje, što pokazuju niži rezultati na motornom dijelu Jedinstvene ljestvice ocjene Parkinsonove bolesti (UPDRS; 19,46 prema 22,84); ovo uključuje značajno niže rezultate za tremor (2,48 u odnosu na 3,64), bradikineziju (sporo kretanje; 2,48 vs 10,83) i hod i držanje (0,78 u odnosu na 1,16).

Napominjemo, tremor u mirovanju događa se kada se ruke, ruke ili noge osobe trese, čak i kad je u mirovanju; akcijski tremor nastaje dobrovoljnim kretanjem mišića.

Kada su istraživači u svoj model uključili druge faktore (starosnu dob, spol itd.), Većina tih razlika više nije bila statistički značajna. Međutim, rezultati tremora i dalje su znatno niži među pijačima kave. Preciznije, ispijači kave imali su znatno niže rezultate za drhtanje u mirovanju (1,49 prema 2,41), dok se ocene za akcijski tremor nisu mnogo razlikovale između dveju grupa nakon što su ostale varijable uzete u obzir.

Nadalje, ta povezanost ovisila je o dozi. Odnosno, što su više učesnici pili kave, niži im je tremor.

Istraživači su zatim podijelili pacijente prema spolu i uradili sličnu analizu. Zanimljivo je da su rezultati za tremor bili značajno niži kod muškaraca koji piju kavu u usporedbi s muškim pićima bez kave, ali ta povezanost nije bila statistički značajna za žene. Ovo ukazuje na razlike ovisne o spolu o efektima kave na Parkinsonove pacijente.

Istraživači nagađaju da se takve razlike mogu pripisati hormonima koji su obično prisutni na različitim nivoima među polovima, ponajviše estrogenom. Ali će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo pije li ta ideja vodu.

‘Konzumiranje kave i jačina tremora obrnuto su povezani sa muškim pacijentima s de novo [Parkinsonova bolest]’, napisali su istraživači. „Potrebna su dalja ispitivanja kako bi se otkrila tačna uzročno-posljedična veza između konzumiranja kave i drhtavice kod pacijenata s’ [Parkinsonovom bolesti]“, dodali su.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s