Magnezij spoj koji je u stanju usporiti motorni pad?

Poseban oblik magnezija uziman oralno  lako ulazi u mozak kako bi  olakšao  Parkinsonovu bolesti Transakcije s povezanim gubitkom motornih problema i nervnih ćelija u modelu miša.

Studija ” tretman magnezijuma-L-Threonate podiže Magnezij nivo u likvoru i slabi Motor deficit i Dopamin Neuron gubitak kod miša Model Parkinsonove bolesti, ” objavljen je u neuropsihijatrijske bolesti i tretman .

Magnezijum je mineral važan za nekoliko tjelesnih funkcija , uključujući i prijenos nervnih ćelija i neuromuskularnu koordinaciju. Nizak nivo ovog minerala su prijavljena u motoričkim područjima mozga pacijenata sa Parkinsonovm. Studije bolesti (epidemiološke studije) također prikazuju veću učestalost neurodegenerativne poremećaja uslijed nedostatka magnezijuma.

Dakle, u teoriji, podizanje  nivoa magnezijuma u mozgu može da ublaži manifestaciju Parkinsonove bolesti.

Magnezijum sulfat je prvi izbor kao klinički dodatak magnezija, ali sistemski administracija magnezijum sulfata ne povećava nivo magnezijuma u likvoru (CSF), tečnost koja teče ui oko mozga i kičmene moždine.

Koristeći model miša s Parkinsonovom bolesti, istraživači istražuju zaštitni učinak magnezij-L-threonate,  spoj magnezija koji je vrlo propusan i može prodrijeti kroz krvnu barijeru – polupropusnu membranu koja štiti mozak od vanjskog okruženja – da dođe do mozga.

Osim toga, magnezij-L-threonate tretman inhibirana ono što se zove inducirani azot oksid sintaza (iNOS) -mediated upala i oksidativni stres. (Oksidativni stres se odnosi na c ellular štetu kao posljedica visokog nivoa oksidansa molekula i povezana s nizom bolesti, uključujući Parkinsonovu.)

Tretman sa magnezij sulfatom imali su marginalan utjecaj na ponašanje motorike životinja, ali nema efekta na neurodegeneraciju.

“[O] ur rezultati ukazuju MGT [magnezij-L-threonate] može značajno utišavati MPTP-izazvane motornim deficitom i DA [dopaminergička] neuron oštećenja, koja mogu biti u vezi sa  povećanjem Mg [magnezij] koncentracija u likvoru [ likvora] “, napisali su istraživači.

“Ovi podaci ukazuju i na to … samo dopuna [magnezijumom] na periferiji ne pomaže u zaštiti mozga i kombinacija [magnezija] sa agentom koji promoviše njegov transport u mozak je bitan za neurone ovog elementa” dodali su.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s