Izdvajamo potencijalnu korist od pijenja Kave kod neurodegenerativnih bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest

Piti kavu redovno može pomoći smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti – uključujući Parkinsonovu bolest – posebno kod muškaraca, navodi se u novom izvještaju iz Instituta za naučne informacije o Coffee (ISIC) .

Uz značajna poboljšanja u zdravstvu, zdravlje i kvalitetu života u proteklih desetljeća, globalni životni vijek porastao je na 72 godina (najnovijim podacima, 2016. godine), u skladu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom .

Ipak, više očekivano trajanje života dolaze s povećanim rizikom od bolesti i invaliditetom. Procjenjuje se da je do 10 miliona ljudi u svijetu živi s Parkinsonovom bolešću, druga najčešća povezana sa starenjem neurodegenerativna bolest nakon  Alchajmerove .

Povećanje dokaza ukazuje na to da način života – kao što je ishrana , kofein / potrošnja kave i pušenja – mogu uticati na smanjenje rizika od nastanka Parkinsonove i drugih neurodegenerativnih stanja.

Konkretno, prethodna pretklinička istraživanja su pokazala da neke komponente kave ( kofein u kombinaciji sa EHT , i phenylindane ) može spriječiti stvaranje toksičnih proteina agregata povezani s razvojem Parkinsonove.

ISIC novi izvještaj razmatra povezanost između ishrane, posebno kave i njegovih komponenti, kao i smanjen rizik od neurodegenerativnih poremećaja, uključujući i Parkinsonove i Alzheimerove bolest.

U izvještaju koji je napisao Elisabet Rothenberg , dr, nutricionista i profesor na odjelu za hranu i jela  Kristianstad Univerziteta u Švedskoj.

Iako je veza između ishrane i Parkinsonove bolesti je još uvijek u velikoj mjeri dvosmislena, vjerovatno zbog osnovnih genetskih i rodnih specifičnih faktora, sve više dokaza ukazuje na to da dijete i  jedinjenja u hrani mogu utjecati na rizik od razvoja bolesti.

nedavnoj studiji  istaknut je potencijal zaštitnih učinaka kod mediteranske dijete, mokraćne kiseline, dobro polinezasićenih masti , kave, čaja sa kofeinom, kao i pivo u zaštiti od Parkinsonove, posebno kod muškaraca. Mokraćna kiselina je antioksidans molekula formiran sa break-down purina, koji su jedinjenja koja se nalaze u nekoliko namirnica, uključujući jetru, školjke, sardine, i alkohol.

U međuvremenu, drugi podaci ukazuju da je potrošnja mliječnih proizvoda i zasićenih masti može povećati rizik od Parkinsonove.

Prvi izvještaji o potrošnji kave i manji rizik od Parkinsonove su objavljeni u 1970. Od tada, nekoliko studija su analizirali svoj potencijal zaštitna svojstva.

Dostupni podaci pokazuju da ispijanje kave smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti i do 30%, u zavisnosti od doze, a većina studija ukazuje na tri šalice kave kao koristne doze . Međutim, najbolju dozu kave i potrošnja kofeina je još uvijek nejasna.

Pored potencijalni učinaka na rizik od Parkinsonove bolesti, potrošnja kave također utiće na simptome kao pomoć  kod  Parkinsonove kako u životinjskim modelima i kod pacijenata .

Nekoliko studija također su naglasili da muškarci mogu imati više koristi nego žena od toga da piju kafu,  neke studije pokazuju i do 60% smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti kod muškaraca koji piju kavu.

Ovaj potencijal rodno specifične korist može se objasniti osnovnim hormonalnim i genetskim faktorima i / ili nižom stopom od Parkinsonove bolesti kod žena. Pretkliničkim studijama u miša modelima bolesti ukazuju da je konkurencija između estrogena i kofeina može biti iza ove rodne razlike.

Naime, dok su neke studije otkrile povezanost između ne-korištenja postmenopauznih hormona i ispijanja kafe u smanjenju rizika od Parkinsonove kod žena, novije studije su pokazale trend suprotno .

Sve u svemu, dodatne studije su potrebne da se bolje razumiju ova potencijalna udruženja i njihovi osnovni mehanizmi, kao i da se razjasne rodne razlike i interakcije između hormona i spojeva kafe.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s