Noviji MRI pristupi mogu omogućiti tremor da se liječi bez operacije

Nove tehnike magnetske rezonancije (MRI) su sposobne ukloniti zeroing na površini mozga veličine graška koji je odgovoran za kontrolu pokreta mogu omogućiti ljekarima da liječe pacijente sa Parkinsonovom bolešću ili osnovnim tremorom bez potrebe za invazivnom operacijom na mozgu.

Ove su metode opisane u studiji, ” Napredne MRI tehnike za transkranijalno ciljano ultrazvučno fokusiranje “, objavljenoj u časopisu Brain .

Parkinsonova bolest i esencijalni tremor su neurološki poremećaji karakterizirani nedostatkom kontrole pokreta za koji se smatra da potiče od oštećenja u predjelu talamusa , zvanog međupredmetno jezgro, u mozgu.

Iako se tretman nenamjenskog drhtanja prvog reda sastoji od kombinacije lijekova, to nije učinkovito kod trećine svih pacijenata.

U kasnim 1990-ima duboka stimulacija mozga (DBS) – hirurški tretman koji uključuje implantaciju uređaja za aktiviranje određenih regija mozga električnim signalima generiranim baterijom – počeo se primjenjivati ​​kod neodgovarajućih pacijenata.

U novije vrijeme magnetskom rezonancom usmereni ultrazvuk visokog intenziteta (MR-HIFU) – neinvazivna terapija koja vodi slike omogućava lekarima da precizno spaljuju (ablate) male komadiće tkiva koristeći ultrazvučne toplotne talase. mala regija, srednje jezgro, što kod ovih ljudi izaziva drhtanje.

Za razliku od DBS-a, MR-HIFU ne zahtijeva operaciju za otvaranje lubanje i implantaciju uređaja, a može se izvesti bez anestezije, dok su pacijenti budni.

Glavni izazov je lociranje tačne regije unutar talamusa u kojem se nalazi srednje jezgro.

Iako konvencionalna računalna tomografija (CT) i MRI pretraga omogućavaju hirurgima da identificiraju regije koje bi trebalo ukloniti, obje metode nemaju rezoluciju neophodnu za vizualizaciju srednjeg jezgra, malog područja veličine graška, za ciljanje MR-HIFU.

Istraživači sa UT Southwestern i njegove kolege opisali su tri nove MRI tehnike koje omogućuju ljekarima da uoče i eliminišu ovo područje, a da pritom ne oštete obližnja područja i ne rizikuju trajne smetnje u hodu i zamagljeni govor.

„Prednost (upotrebe ovih tehnika] za pacijente je u tome što ćemo moći bolje ciljati moždane strukture koje želimo. A zato što ne pogodimo pogrešnu metu, imaćemo manje štetnih efekata, “Bhavya R. Shah, dr. Med., Docent za radiologiju i neurološku hirurgiju na Institutu za mozak UT Southwestern-a, Peter O’Donnell Jr. , i studija prvi autor, rekao je u saopćenju za javnost .

Difuzijska traktografija , koja se najviše proučava, vjerovatno je najperspektivnija od ove tri. Stvara 3D slike visoke rezolucije na osnovu prirodnog kretanja vode unutar tkiva mozga.

“Trenutno je difuzijska traktografija tehnika koja je pokazala najviše obećanja u višestrukim studijama koje pokazuju njenu kliničku korisnost” i za DBS i MR-HIFU, napisali su istraživači.

Druga metoda, poznata kao kvantitativno mapiranje osjetljivosti , sposobna je stvoriti mozak visokog kontrasta zbog njegove sposobnosti da pokupi izobličenja u magnetskom polju uzrokovana prisustvom određenih tvari u tkivima, poput krvi ili željeza.

Brzi oporavak inverzije TI brzog stjecanja sive tvari , treći pristup, omogućava ljekarima da vizualiziraju strukture mozga sive tvari s visokim detaljima pretvarajući regije bijele materije u tamne, a regije sive materije u bijele.

Siva materija se odnosi na područja koja čine neuronska ćelijska tijela, a bijela na područja koja se sastoje od mijeliniziranih živčanih segmenata (aksona) koja povezuju područja sive tvari i odgovorna su za prijenos živčanih signala.

Sve tri tehnike MRI već je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove za upotrebu sa ljudima. Liječnici na UT Southwestern planiraju ih započeti koristiti s pacijentima kada se u jesen otvori Centar za neuronski fokusirani fokus neuronskog visokog intenziteta.

“Bilateralna klinička ispitivanja MRgHIFU [MR-HIFU] talamotomije, koja je u toku, oslanjat će se na poboljšane metodologije ciljanja kako bi se smanjili štetni efekti i poboljšali ishodi pacijenata”, dodao je istraživački tim.

2 thoughts on “Noviji MRI pristupi mogu omogućiti tremor da se liječi bez operacije

  1. Dali biste mogli da me uputite na neku od adresa (poželjno u Evropi) gde se obavlja ovakav tretman. Bolujem od parkinsonove bolesti već 8 godina i odskora je efekat lečenja levedopom znatno opao, a tremor i problemi sa hodanjem se pogoršali.
    Unapred zahvalna,
    Vera Jevtic, Beograd

    1. u članku se spominju zemlje Eu, inače Madopar+xadago+klonozopam možda će trenutno smanjiti tremor, samostalno sam uveo
      xadago ipomoglo je, upravo sam prekinuo sa njim jer nus pojava je da napada oči,,, a imam problema sa očima, degenerativnamakula a i ostalo pa sam još slabije počeo da vidim, možda će nekome raditi dobro, možda nekome pomaže nešto drugo pa bi bilo dobro da čujemo

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s