Od blagodati mediteranskih prehrana do najboljih namirnica kojima se uzimaju lijekovi, dijelimo najvažnije dijelove nedavnog webinara na temu „Prehrana – uloga dijete u ishrani i Parkinsonova bolest“
Utvrđeno je da dijeta i prehrana igraju presudnu ulogu u Parkinsonovoj bolesti. U nedavnom webinaru ‘Završavanje Parkinsonove bolesti: Uživo’ , Parkinsonov stručnjak dr. Bastiaan Bloem, epidemiolog dr. Alberto Ascherio i Parkinsonov pobornik Omotola Thomas, razmatrali su kako različite namirnice mogu utjecati na dijagnozu rizika, održavanje zdravlja crijeva i još mnogo toga.
Dijelimo pet ključnih preuzimanja iz njihovih rasprava.
1. Koja hrana može utjecati na rizik od razvoja Parkinsonove bolesti?
Dijeta je rekao dr. Bloem, “zaista vruća tema na polju Parkinsonove bolesti”. Uz tjelovježbu, dijetu i prehranu “su velika nova djeca koja poboljšavaju simptome, a možda i usporavaju napredovanje bolesti.”
Dr Bloem i dr. Ascherio pohvalili su mediteransku prehranu, koja se razlikuje od zemlje do regije, zbog njenog potencijala i smanjenja rizika od razvoja Parkinsonove bolesti. Mediteranska prehrana uglavnom sadrži puno povrća, voća, žitarica, zdravih masti i ribe, obično ima malo mesa i mliječnih proizvoda. Takva prehrana bogata je hranjivim sastojcima i antioksidantima, čine “boljom od tradicionalnih zapadnjačkih prehrana”, prema dr. Ascherio.
S druge strane, dr. Bloem je teoretizirao da je „doživljeno izlaganje mliječnim proizvodima“ povezano s većim rizičnim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, vjerovatno zbog pesticida koji stoka unosi iz kontaminirane trave.
Dr Ascherio je dodao: „Ne mislim da su svjetski poznati mliječni proizvodi glavni uzrok izloženosti pesticida. Mljekara ima i druge efekte poput smanjenja nivoa mokraćnih kiselina u krvi, za koje smo utvrdili da su povezani sa rizikom od Parkinsonove bolesti. “
2. Da li biste mogli biti neuhranjeni ako imate Parkinsonovu bolest?
Dok je dr. Bloem naglasio da redovna prehrana treba da ponudi sve potrebne hranjive sastojke, a primijenio je da vitamin D i vitamin C mogu biti izuzeci. „Mnogi ljudi, posebno kad ostarite, posebno kad ste žena, rizikuju da razviju nedostatak vitamina D. Postoje fascinantni anegdotalni izvještaji o ljudima koji uzimaju vitamin D i imaju poboljšane motoričke simptome. “
U međuvremenu, objašnjeno je, dodavanje vitamina C mogu vam pomoći u prevenciji mokraćne bešike kod Parkinsonovih pacijenata zakiseljavanjem urina. “Infekcije mokraćne bešike mogu pokrenuti kaskadu koja dovodi do pogoršanja Parkinsonovih simptoma.”
Dr Bloem je takođe korisna upotreba dodataka poput vitamina E, kurkumina i koenzima Q190, za koje je utvrđeno da ne nudi nikakve benifite kod Parkinsonove bolesti.
3. Kako možete održavati zdravlje crijeva?
Problemi s crijevima česti su kod Parkinsonovih pacijenata, što je dr. Bloem je rekao da se može ublažiti pijenjem puno vode i prehranom bogatom vlaknom. Osobe sa Parkinsonovom bolešću trebaju kod svog ljekara potražiti laksativ samo ako je sve drugo predviđeno. “Pravilo je da morate raditi stolicu barem jednom svaki drugi dan.”
Thomas je dodao: „Imam bocu s vodom od tri litre koju dovršim do kraja dana. To je izazov, ali pokušavam ga završiti. Budući da se jako borim sa zatvorom, ujutro uzimam tri ili četiri unce soka od šljive i čini mi se da mi to pomaže. “
4. Kako biste trebali uzimati Parkinsonove lijekove?
Kako hrana može ometati djelotvornost lijekove levodope, dr. Bloem je preporučio uzimanje levodopa najmanje pola sata prije ili nakon obroka. Konkretno, savjetovao je da se tokom proteina unos proteina širi.
„Većini pacijenata uzimanje lijekova uz obrok bogatim proteinima, uključujući mliječne proizvode i meso, može smanjiti gastrointestinalnu apsorpciju vaših levodopa. Dakle, proteini su vam potrebni da biste održavali mišićnu snagu i izbjegli gubitak kilograma, ali pokušajte rasporediti proteine tokom dana. Thomas je priznao da to može biti teško učiniti. Kaže: „Borim se sa proteinima i sa svoom levodopomom, jer ne mogu uzimati više od 15 mg levodope odjednom, a uzimam svaka dva sata.
“To je jedna stvar u kojoj teoretski znam što bih trebao raditi, ali praktično nisam u mogućnostima.”
5. Da li bi dijetetičar trebao biti dio standardne Parkinsonove njege?
Da, rekao je dr. Bloem. „Mislim da obraćam pažnju na crijeva kao dio rutinske kliničke njege na svakom savjetovanju za ljude oboljele od Parkinsonove bolesti. Za mnoge pacijente Parkinsonova počinje u crijevima, sporo pražnjenje crijeva je vrlo često, što utječe na učinkovitost vaših lijekova i apetit za hranom. Potrebna je pažnja. “
Iako Parkinsonov liječnik ili medicinska sestra mogu ponuditi korisne dijetetske savjete, sam dr. Bloem preporučuje svojim pacijentima da barem jednom posjete dijetetičara. “Mislim da je to dio standardne njege.”