Izdate nove preporuke za vježbanje za pacijente

Parkinsonova fondacija i Američki koledž za sportsku medicinu (ACSM) objavili su nove preporuke za vježbanje kako bi pružili djelotvorne i sigurne smjernice o tjelesnoj aktivnosti za ljude s Parkinsonovom bolešću i certificirane profesionalce za vježbanje.

Ta preporuka uslijedila je nakon nedavnog sastanka saziva Fondacije Parkinsonove, koji su bili stručnjaci u programu vježbanja i istraživanja, za fizikalnu terapiju, certificiranje vježbe, medicine i programa u zajednici vježba Parkinsonove bolesti. 

Smjernice za vježbanje temelje se na naučno utemeljenim standardima za testiranje i propisivanje vježbi od strane ACSM-a, organizacije koja je posvećena unapređivanju i integriranju istraživanja radi poboljšanja praktične primjene nauke o vježbanju i sportske medicine.

„Kao lider u postizanju boljih zdravstvenih ishoda i kvaliteta života za ljude oboljele od Parkinsonove bolesti, ove preporuke za vježbanje važan su okvir za osiguravanje da [Parkinsonova] zajednica prima sigurne i efikasne programe i upute za vježbanje“, John Lehr, predsjednik i izvršni direktor Parkinsonova fondacija, navodi se u saopćenju za javnost . “Drago nam je što smo u partnerstvu sa ACSM-om kako bismo ljudima pružili važne Parkinsonove smjernice o tome kako ostati aktivan i dobro živjeti s bolešću.”

Osobe s Parkinsonovim iskustvom doživljavaju progresivan gubitak motoričke kontrole, sa simptomima poput drhtanja ili poteškoća u hodu (hod) i kretanju. Stanje je uzrokovano smrću nervnih ćelija u mozgu koje oslobađaju dopamin, molekulu hemijskog prenosnika koji prenosi signale između nervnih ćelija. Dopamin je neophodan za slanje poruka koje upućuju na kretanje i koordinaciju mišića. 

Istraživačke studije, uključujući Parkinsonov ishodni projekat – najveću kliničku studiju Parkinsonove bolesti koja uključuje više od 13 000 sudionika u pet zemalja – otkrile su da oni koji vježbaju imaju bolji kvalitet života i smanjene simptome u odnosu na one koji to nemaju. Takvi simptomi uključuju poteškoće u ravnoteži i pokretljivosti, kao i depresiju, zatvor i vještine razmišljanja.

„Živjeti s Parkinsonovom bolešću sam po sebi je aktivan sport. Parkinsonova bolest može biti komplicirana jer se moji simptomi neprestano mijenjaju. Ne mogu živjeti dobro samo od lijekova ”, rekao je Scott Rider, ambasador svjesne njege koji s Parkinsonovom bolesti živi već 15 godina. „Ponekad je izazovno znati kako bih trebao vježbati. Uzbuđena sam što koristim nove preporuke kako bih mogla biti aktivna danas i u budućnosti. ” 

Nove smjernice za vježbanje preporučuju 150 minuta (2,5 sata) umjerenog do snažnog vježbanja tjedno u četiri domene: aerobne aktivnosti; trening snage; ravnoteža / okretnost / multitasking; i istezanje. Oni takođe predlažu da se pojedinci sastanu sa fizioterapeutom koji je specijaliziran za Parkinsonovu bolest radi procjene i usmjeravanja prema pacijentu.

Smjernice preporučuju tri dana u sedmici po najmanje 30 minuta po sesiji kontinuirane ili isprekidane aerobne vježbe umjerenog do snažnog intenziteta. To uključuje ritmičke aktivnosti kao što su satovi brzog hodanja, trčanja, vožnje biciklom, plivanja ili aerobika. Nadzor može biti potreban zbog sigurnosnih razloga kao što su rizik od smrzavanja hoda, otupljenog rada srca ili niskog krvnog pritiska. 

Za trening snage preporučuju se dva do tri dana uzastopno u trajanju od najmanje 30 minuta po sesiji. Svaka sesija treba sadržavati 10 do 15 ponavljanja s fokusom na glavne mišićne skupine, otpor i brzinu i snagu. Predlaže se upotreba mašina za utege, traka za otpor, ručnih tegova ili tjelesne težine za vježbanje gornjih i donjih ekstremiteta. Treba uzeti u obzir ukočenost mišića i nestabilnost držanja. 

Za ravnotežu, okretnost i multitasking, smjernice preporučuju dva do tri dana u sedmici višesmjernih koraka, prebacivanja težine, aktivnosti ravnoteže, velikih pokreta i aktivnosti kao što su joga, tai chi, ples ili boks. Nadzor će biti potreban zbog sigurnosti u vezi s kognitivnim problemima i problemima s ravnotežom. 

Konačno, preporuke uključuju dva do tri dana u sedmici kontinuiranog istezanja s dubokim disanjem ili istezanja prije vježbanja. Potrebno je razmotriti prilagodbe za držanje tijela, osteoporozu (gubitak kostiju) i bol. 

“Istraživanja jasno pokazuju da redovna tjelesna aktivnost donosi brojne zdravstvene beneficije za svakoga, a može biti posebno korisna za ljude koji žive s kroničnim zdravstvenim stanjima poput Parkinsonove bolesti”, rekao je Francis Neric iz ACSM-a. „ACSM radi na tome da certificirane profesionalce za vježbanje opremi smjernicama zasnovanim na dokazima, tako da mogu pomoći svim klijentima da vježbaju sigurno i efikasno. 

“Ponosni smo što se udružujemo sa Parkinsonovom fondacijom i pomažemo još većem broju ljudi da imaju koristi od aktivnog načina života”, dodao je. 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s