Strah od pišanja: Vakcinacija

Od dijagnoze i šoka, te odluke da moja terapija podrazumjeva liječenje ako terapiju koju smo dobili teško da možemo nazvati lijekom. ‘Stručnjak ‘ za PD me ohrabri rekavši ‘Oni koji danas dobijaju dijagnozu PD u vremenu su kada lijek za PD samo što nije!’ Od tada do danas, a prošlo je * godina malo se toa projenilo, a ono najbitnije lijek nije ni blizu, čini se prema onome što se može pročitati u medijima koji se bave novostima iz PD-a, Izvršio sam vakcinaciju i revakcinaciju i poslije revakcinacije stanje mi se drastično pogoršalo, procijenio sam da nus pojave o kojima ne znamo ništa jer i oni koji su vakcinu proizveli zbog malo vremena za testiranje taj bitan segment kod stvaranja lijeka ništa nije jasnije?

Neurolozi bi trebali “govoriti” o cjepivima protiv Covida za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti, kaže studija

Mnogi ljudi s Parkinsonovom bolešću i dalje nisu sigurni da li pružatelji zdravstvenih usluga preporučuju cijepljenje protiv COVID -a i drugih respiratornih bolesti, pokazalo je američko istraživanje – što je dovelo do poziva neurologa “da se zalažu za preventivnu skrb i poboljšaju povjerenje u cjepiva”

Američki znanstvenici otkrili su da u istraživanju provedenom na 143 pacijenta više od 30% nije znalo preporučuju li njihovi liječnici cjepiva – a 13% vjeruje da su ih njihovi davatelji preporučili protiv njih.

studiji , objavljenoj u “Journal of Parkinson's Disease”, sudionici vezani za dom izvijestili su o “poteškoćama pri putovanju u kliniku” kao velikoj prepreci cijepljenju. Polovica sudionika nije znala jesu li članovi kućanstva u cijelosti cijepljeni, a gotovo 15% je sigurno da nisu. U usporedbi s ambulantnim bolesnicima, istraživači su primijetili da boravak kod kuće ne znači manji rizik od zaraznih bolesti.

“Obiteljski skrbnici mogu biti prenositelji gripe ili pneumokokne upale pluća, a mnogim takvim članovima kućanstva na sličan način nedostaju rutinska cijepljenja”, rekla je koautorica izvješća dr. Jori Fleisher iz Odjela za poremećaje kretanja, Odjela za neurološke znanosti , Medicinski centar Sveučilišta Rush, Chicago.

S obzirom na ove zabrinutosti – u kombinaciji s dokazima koji ukazuju na to da osobe s Parkinsonovom bolešću imaju 30% veće šanse da umru od koronavirusa od onih bez te bolesti – istraživači su pozvali neurologe da budu aktivniji u poticanju cijepljenja.

“Poticanje njegovatelja da zaštite svoje najmilije tražeći vlastita cijepljenja jednostavan je, brz i snažan korak prema poboljšanju ishoda pacijenata”, dodala je dr. Fleisher.

“Sada je vrijeme za zagovaranje”

S oklijevanjem i odbijanjem cjepiva koji se ponavlja u mnogim regijama SAD-a, velike organizacije, poput Parkinsonove zaklade i Zaklade Michael J. Fox , promicale su primenu cjepiva Pfizer i Moderna protiv COVID-19 radi zaštite Parkinsonove zajednice.

Osvrćući se na neodlučnost u vezi s cjepivima općenito, studija-čija je kohorta bila skupina pacijenata sa sjedištem u New Yorku starijih od 65 godina-dodaje da je „prethodni rad pokazao povećanje unosa cijepljenja kućnim posjetima starijim odraslim osobama, sugerirajući da takvi modeli za pojedince sa [Parkinsonova bolest] može pružiti priliku za zagovaranje cijepljenja. Studija također sugerira da bi “ciljano obrazovanje i intervencije mogli biti potrebni za rješavanje i prevladavanje zabrinutosti u vezi cjepiva protiv COVID-19 i logističkih prepreka za pojedince s [Parkinsonovom bolešću]”.

Zaključuje se: “Učinkovite komunikacijske strategije između neurologa, osobe s [Parkinsonovom bolešću] i njihovih članova kućanstva mogu smanjiti oklijevanje u cjepivu i povećati unos, smanjujući morbiditet i mortalitet.”

Doktor Fleisher dodao je da, osim COVID-19, „znajući koliko često pneumonija ili gripa mogu uzrokovati ozbiljne ili po život opasne bolesti kod naših pacijenata koji žive s [Parkinsonovom bolešću], ne treba ni spominjati da neurolozi preporučuju rutinsko cijepljenje osobama s [Parkinsonovom bolešću] bolest]. Ali upravo je u tome problem: to se podrazumijevalo. “

Obraćajući se neurolozima, pozvala ih je: „Govorite! Pitajte svoje pacijente i njihove partnere u skrbi jesu li u toku s rutinskim cijepljenjem. S uvođenjem cjepiva protiv COVID-19, sada je vrijeme da se zalažemo za preventivnu skrb i poboljšamo povjerenje u cjepivo i njegovo prihvaćanje u naših pacijenata i njihovih partnera u skrbi. ”

Pročitajte studiju ‘ Prepreke cijepljenju među osobama s Parkinsonovom bolešću i posljedice za COVID-19’ .


Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s