Uređaj sa AI pogonom JOGO-Gx može ublažiti tremor

JOGO-Gx, uređaj koji pokreće mobilna aplikacija vođena umjetnom inteligencijom i nosivi senzori, pokazao je rane pozitivne znakove kao metod za smanjenje motoričkih simptoma kod osoba s Parkinsonovom bolešću .

Prema JOGO Health -u, kompaniji koja posjeduje JOGO-Gx, korištenje uređaja najmanje dva puta sedmično dovelo je do smanjenja 70% tremora kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju.

“JOGO-Gx je znatno smanjio moje drhtanje. Mogu bolje spavati nakon upotrebe JOGO-Gxa prije spavanja. Više retko moram da uzimam lekove za spavanje”, rekao je u saopštenju za javnost Hju Ficpatrik, koji je koristio JOGO-Gx oko mesec dana .

Ispitivanje, koje se provodi u saradnji sa Parkinsonovom grupom iz Velike Britanije , pratit će otprilike 40 pacijenata sa Parkinsonovom bolešću koji žive u SAD-u i Velikoj Britaniji tokom tri mjeseca i procijeniti njihova iskustva s uređajem.

„Drago nam je što radimo sa JOGO-om na njihovom početnom ispitivanju sa osobama sa Parkinsonovom bolešću da vidimo ko može imati koristi od digitalnog rešenja JOGO-Gx. Pokazalo se da pomaže u ublažavanju simptoma kao što je drhtanje”, rekao je Russ Bradford, suosnivač, zajedno sa svojom suprugom Charlotte, Parkinsonove bolesti.

JOGO-Gx ima za cilj da poboljša sposobnost centralnog nervnog sistema (CNS, mozga i kičmene moždine) da se restrukturira ili ponovo ožiči – koncept koji se zove neuroplastičnost. Ovo je važna karakteristika mozga, putem koje on može reorganizirati svoje neuronske puteve – veliku skalu isprepletenih kola koja povezuju nervne ćelije.

Da bi se to postiglo, uređaj, koji se nosi na zglobu, koristi povratne informacije koje prima od mišića i nervnih ćelija koje ih kontrolišu (motorni neuroni). Ovu reakciju mjere elektromiografski senzori, koji mogu mjeriti aktivnost nerva.

“JOGO-Gx koristi prirodnu neuroplastičnost centralnog nervnog sistema (CNS) koristeći elektromiografski (EMG) biofeedback. Zamislite neuroplastičnost kao GPS. U saobraćajnoj gužvi, bit ćete preusmjereni na odredište. Isto se dešava u mozgu, gdje se stvaraju alternativni neuronski putevi kako bi se stekla kontrola nad zahvaćenim mišićima”, rekao je dr Gary Krasilovski. Krasilovski je glavni naučni direktor JOGO Health-a i istraživač koji se bavi proučavanjem neuroplastičnosti više od 40 godina.

“Treniranjem mozga da se opusti putem biofeedbacka, u mogućnosti smo pomoći pacijentima da prirodno kontroliraju svoje drhtanje. JOGO-Gx je neinvazivan i ne emituje električne signale”, dodao je.

„Znamo da ljudi koji žive sa Parkinsonovom bolešću imaju potrebu da se bore sa svojim simptomima na ličnom nivou, a to je nešto što JOGO-Gx može da ponudi. Uređaj bi također mogao pomoći kod bolova i inkontinencije, koji su drugi simptomi Parkinsonove bolesti”, dodao je Bradford.

“Prava korist bi bila da JOGO-Gx ne zahtijeva uzimanje više lijekova, a mogao bi čak pomoći ljudima da smanje lijekove koji su im trenutno prepisani.” on je rekao.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s