Nizak nivo vitamina B6 i B12 povezan sa oštećenjem nerava kod pacijenata

“Svi pacijenti su uzastopno identificirani unutar jedne godine u jednoj ustanovi”, napisali su istraživači, što sugerira da neuropatija povezana s niskim razinama ovih vitamina “može biti neprepoznati entitet”. Kao takav, tim je naglasio važnost mjerenja nivoa vitamina B6 i B12 kada se sumnja na neuropatiju.

“Nadgledanje nivoa B6 i B12 čak i ako simptomi neuropatije nisu prisutni, takođe treba uzeti u obzir”, dodali su istraživači. “Pravovremeno prepoznavanje i liječenje oba nedostatka vitamina moglo bi dovesti do poboljšanja ishoda kod ovih pacijenata.”

Izvještaj, “ Neuropatija zbog koegzistirajućeg nedostatka vitamina B12 i B6 kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću: serija slučajeva ,” objavljen je kao pismo uredniku u  časopisu Journal of the Neurological Sciences .

Vitamin B6 i vitamin B12 su neophodni nutrijenti za organizam. Posebno treba napomenuti da su ovi vitamini uključeni u neke od molekularnih procesa koji se koriste za stvaranje signalnog molekula dopamina.

Parkinsonova bolest je uzrokovana smrću i disfunkcijom stanica u mozgu koje proizvode dopamin , a standardni tretman  ( levodopa i njeni derivati) u suštini uključuje davanje mozgu više sirovina za proizvodnju dopamina.

Istraživači su primijetili da visoke dnevne doze levodope ili sličnih lijekova mogu dovesti do povećane potrebe za vitaminima B6 i B12 kako bi pomogli u stvaranju dopamina, jer ovi molekuli dijele neke metaboličke puteve koji zahtijevaju određenu ravnotežu.

Tim sa Univerziteta Rochester u New Yorku opisao je tri pacijenta s Parkinsonovom bolešću na relativno visokim dozama levodope (jedan gram ili više) koji su razvili neuropatiju: 53-godišnji muškarac, 75-godišnja žena i 59-godišnjak godišnja žena.

Nakon nekog vremena na liječenju levodopom (između tri i 10 godina), sva tri pacijenta razvila su simptome koji ukazuju na neuropatiju, kao što su utrnulost, trnci ili bol u ekstremitetima.

U prva dva, početno testiranje je pokazalo nizak nivo vitamina B12, pa su davani suplementi ovog nutrijenta. Ali simptomi su potrajali kod oba pacijenta, a daljnja testiranja su otkrila i neobično niske razine B6.

Dodavanje suplemenata B6, zajedno sa onima za B12, olakšalo je simptome neuropatije.

Prema istraživačima, ovi slučajevi naglašavaju da “dodatak B12 može otkriti nedostatak B6” kod osoba sa Parkinsonovom bolešću, jer se oba vitamina konzumiraju u procesu stvaranja dopamina.

Utvrđeno je da treći pacijent ima nizak nivo B6 sa početnim testiranjem, a njeni simptomi su takođe olakšani uzimanjem suplemenata B6 i B12.

„Trenutne smjernice za liječenje neuropatije preporučuju skrining na nedostatak folata [folna kiselina, vrsta vitamina B] i B12, ali ne i na nedostatak B6“, napisali su istraživači.

„Budući da koegzistentni nedostaci mogu biti češći kod PD [Parkinsonove bolesti], predlažemo da se u ovoj populaciji provjeri i nivo B6 kada postoji zabrinutost za neuropatiju“, zaključili su.

Tim je također naglasio važnost mjerenja nivoa B6, B12 i srodnih molekula tokom i nakon tretmana za sve pacijente s Parkinsonovom bolešću.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s