Biljni spoj može umanjiti kognitivno oštećenje, sugerira studija miša

Ustanovljeno je da oralne doze silibinina – biljnog jedinjenja koje se prodaje kao dodatak prehrani – umanjuju kognitivna oštećenja kod mišjeg modela Parkinsonove bolesti .

Prema istraživačima, to je djelovalo sprečavajući neurodegeneraciju u hipokampusu, regiji mozga povezanoj s kognitivnom funkcijom.

Ovi neuroprotektivni efekti bili su povezani sa smanjenjem toksičnih nakupina alfa-sinukleina, oštećenjima mitohondrijskog tranzita i oksidativnim stresom – svim karakteristikama Parkinsonove bolesti – u hipokampusu. Štaviše, efekti su bili uporedivi sa efektima memantina, odobrene terapije za Alzheimerovu bolest , rekli su istražitelji.

Zajedno s prethodnim pretkliničkim studijama koje sugeriraju da silibinin može ublažiti motoričke simptome Parkinsonove bolesti, ovi rani nalazi ukazuju na biljni spoj kao potencijalnu terapiju za motoričke i nemotoričke simptome bolesti.

Potrebne su daljnje studije kako bi se potvrdio terapijski potencijal silibinina kod Parkinsonove bolesti, rekli su istraživači.

Studija, „ Oralna primjena Silibinina poboljšava kognitivne deficite modela Parkinsonove bolesti miša obnavljanjem mitohondrijskih poremećaja u hipokampusu “, objavljena je u časopisu Neurochemical Research .

Progresivni gubitak nervnih ćelija u Parkinsonovoj bolesti povezan je s toksičnim nakupljanjem toksičnih nakupina alfa-sinukleina, problemima u mitohondrijima (moćne stanice) i visokim nivoima oksidativnog stresa.

Oksidativni stres je neravnoteža između ćelijske proizvodnje štetnih slobodnih radikala i molekula antioksidansa za njihovu detoksikaciju.

Iako su motorički simptomi najpoznatiji znak Parkinsonove bolesti, pacijenti često imaju kognitivne probleme , od blagih kognitivnih oštećenja do demencije Parkinsonove bolesti.

Silibinin, prirodni spoj biljke čička, prodaje se kao dodatak prehrani bez recepta za poremećaje povezane sa jetrom, dijabetes, probavne smetnje i druga stanja. Prethodne pretkliničke studije naglasile su njegova neuroprotektivna svojstva i pokazale da spoj može umanjiti motoričke simptome kod mišjeg modela Parkinsonove bolesti.

Međutim, ostaje li nejasno da li silibinin takođe može smanjiti Parkinsonovo kognitivno oštećenje.

Sada je tim istraživača u Kini i Japanu procijenio efekte oralne primjene silibinina kod Parkinsonovog kognitivnog oštećenja i neuroloških deficita u hipokampusu, moždanoj regiji koja je uključena u učenje i pamćenje, u induciranom mišjem modelu bolesti.

Za usporedbu, istraživači su tretirali drugu skupinu ovih miševa memantinom, a Alzheimer-ov oralni tretman pokazao je da sprečava kognitivni pad u toj populaciji pacijenata. Takođe se koristi van oznaka za liječenje Parkinsonove demencije.

Rezultati validiranih testova ponašanja pokazali su da je liječenje silibininom smanjilo ili spriječilo nedostatke učenja i pamćenja karakteristične za Parkinsonov model miša.

Ovi blagotvorni efekti bili su povezani sa značajnim smanjenjem oštećenja i gubitka nervnih ćelija i nivoa nakupina alfa-sinukleina u hipokampusu, s gotovo spasonosnim efektima.

“Poboljšanje oštećenja neurona u hipokampusu dodatno podržava neuroprotektivne efekte silibinina”, napisali su istraživači.

Pored toga, silibinin je također sprečavao disfunkciju mitohondrija i oksidativni stres u hipokampusu miševa pojačavanjem antioksidativnih odgovora, što sugerira da prirodno jedinjenje ima i neuroprotektivne i antioksidativne efekte.

Značajno je da su efekti silibinina bili slični onima koji su uočeni kod memantina.

Ovi podaci ističu da “silibinin pruža neuroprotekciju protiv kognitivne disfunkcije kod PD miševa [Parkinsonova bolest] poboljšavajući mitohondrijsku dinamiku, smanjujući oksidativni stres, ublažavajući tako hipokampalni živac [ćelijsku smrt] i poboljšavajući kognitivno oštećenje”, napisali su istraživači.

Oni također sugeriraju da silibinin “ima potencijal za daljnji razvoj kao terapijski kandidat za kognitivnu disfunkciju kod PD”, napisao je tim, napominjući da je ovaj spoj možda “pogodniji za PD od memantina”, jer potonji nema uticaj na motoričke simptome.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s